Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

[Daystar] nagły zanik prądu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna -> Custom / Chopper / Cruiser
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sqymon
Support



Dołączył: 08 Sty 2018
Posty: 31
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PWA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:21, 23 Sie 2018    Temat postu: [Daystar] nagły zanik prądu

Witam to pierwszy problem z moim Daystar.
Otóż rano motor jak zwykle odpalił na dotyk ale po pracy w ogóle nie chciał odpalić, po naciśnięciu na starter w ogóle 0 dźwięku, światła też nie świeciły, z biedą migotala kontrolka luzu.

Na szczęście na kopniaka odpalił bez problemu. Po sprawdzeniu miernikiem aku pusty. A po podłączeniu 2 prostownikow oba od razu pokazują pełny aku. Ale oczywiście nawet rozrusznik nie zakreci.
Akumulator Varta Powersport freschpack 9Ah, 85A. W jednej celi brak 0,5-1cm do minimum. Wlewa się kwas czy wodę ? Czy taki brak może być powodem takiej awarii??

Lądowanie na biegu jalowym przy 5000obr/min ok 14,9-15V, a z zapalonymi światłami 14-14,2V.

Akumulator pewnie do wymiany, obecnie trzymam go pod prostownikiem i jutro sprawdzę jego sprawność miernikiem w sklepu.

Jakieś pomysły, czy po prostu aku padł i się nie przejmować? Nie chciał bym zepsuć Nowego jak już kupię..... Aku nie wiem jaki stary, kupiłem razem z motorem w tą zimę, Ale do tej pory żadnych problemów z nim nie było. Jest tylko na nim.napis markerem 02.2016 Ale Co to oznacza nie wiem.

Z dodatkowych info to motor zawsze zostawiam z przelecznikiem świateł na włączone światła mijania, jak wyłączam Stacyjke to światła gasną. Zapalają się po przekroczeniu kluczyka i odpalam zaraz po przekręceniu kluczyka z włączonym swiatlami, zawsze bez problemu na dotyk. Czy to możliwe żeby Stacyjka ten raz nie odcięła świateł?

Przewody sprawdziłem, nigdzie nie znałam jakichś uszkodzeń. Nie wiem czy tak można sprawdzić Ale po podpięciu miernika pod klemy bez aku żadnego przejścia Nie pokazuje, dopiero jak przekręce Stacyjke jakąś rezystancja się pokazuje. W ten sposób chciałem sprawdzić czy jakiś przewód do masy się nie styka Ale nie wiem czy tak można....


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sqymon dnia Czw 18:51, 23 Sie 2018, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bkrukl
Member



Dołączył: 11 Lut 2016
Posty: 1198
Przeczytał: 33 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: LBL
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:05, 23 Sie 2018    Temat postu:

Oczywiście że stacyjka rozłaczyć nie musiała. Ale w to jakoś ciężko mi uwierzyć. Jeśli aku rozładowany, a prostownik po podłączeniu pokazuje że aku od razu pełny to moim zdaniem aku zakończył swój marny żywot.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vespi




Dołączył: 06 Cze 2018
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:37, 23 Sie 2018    Temat postu:

Tymbardziej że gdyby stacyjka nie rozłączyła, a zostawiasz włączone światła, to pewnie byś zauważył odchodząc od moto że świecą światłą.

Zacznij od aku, póki co to najlepszy trop.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sqymon
Support



Dołączył: 08 Sty 2018
Posty: 31
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PWA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 5:55, 24 Sie 2018    Temat postu:

no dziś chyba kupie nowe ako, bo tamto wyzionęło ducha do reszty, cała noc ładowania i pokazuje jakieś 10,5V, wiec prądu w nim tyle co kot napłakał
W sklepie jeszcze sprawdzę jego stan miernikiem

Dodatkowo info
Jak podepne ten aku i wciskam starter elektryczny to słysze tylko takie szybkie cykanie z przekaźnika rozrusznika - to normalne ?

Jak bede miał nowe aku to jeszcze podepne go szeregowo z amperomierzem, czy gdzieś prąd nie ucieka na wyłacoznym moto....


Rozumiem że aku mogło paść, OK, ale bez żadnej przyczyny w 9h ?? Rano było git, a o 15.00 trup. Aku 9Ah, żeby rozładowąc go do zera to pobór prądu musiał by być ca 1A (to nie mało) albo musiały by sie zewrzeć kable, ale to by sie chyba ugotował ? :/


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bkrukl
Member



Dołączył: 11 Lut 2016
Posty: 1198
Przeczytał: 33 tematy

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: LBL
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 6:34, 24 Sie 2018    Temat postu:

W środku aku są tzw cele. Czasami jedna z nich się urywa i aku jest do wyrzucenia.
Co do cykania to jest to normalne przy słabym aku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blazejg
Support



Dołączył: 26 Mar 2018
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ERA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:35, 25 Sie 2018    Temat postu:

Sprawdź jeszcze bezpiecznik I złączkę na czerwonym przewodzie z aku. Lubi nie łączyć. Przerabiałem to u siebie w Daystarze. Efekt był dokładnie ten sam. Już rozglądałem się za aku. Szczególnie sprawdź złączkę przed bezpiecznikiem. Wymieniłem ten fragment na nowy i problem zniknął.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez blazejg dnia Sob 10:37, 25 Sie 2018, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sqymon
Support



Dołączył: 08 Sty 2018
Posty: 31
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PWA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:23, 25 Sie 2018    Temat postu:

Aku nowy już zamówiony, ma być na poniedziałek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sqymon
Support



Dołączył: 08 Sty 2018
Posty: 31
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PWA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:29, 27 Sie 2018    Temat postu:

Aku zakupiony i zainstalowany, odpalił znów na dotyk

Ale będę dziś monitorować czy gdzie tam prąd nie ucieka, choć wydaje mi się ze to rzeczywiście po prostu była śmierć aku bez udziału osób trzecich Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna -> Custom / Chopper / Cruiser Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin