Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

prąd ucieka, ale w dziwny sposób...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna -> Custom / Chopper / Cruiser / Daelim VT / Mechanika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Staszek.S
Member



Dołączył: 04 Wrz 2016
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 7:37, 22 Maj 2017    Temat postu: prąd ucieka, ale w dziwny sposób...

Hej,
Temat dotryczy (na szczęście) nie mojego VT, ale egzemplarza który oglądałem dla kolegi...Człowiek który sprzedaje to taki pół znajomy, ale sam nim jeździł, zmienia maszynę i uczciwy jest...
Wszystko z motorkiem jest ok i juz miałem poradzic żeby go brać, ale dowiedzieliśmy sie o dziwnym problemie z prądem - a nie miałem miernika ze sobą...
Otóż... problem nie występuje zawsze - powiedzmy w około 50% przypadków...
Normalnie, przekręcasz kluczyk, możesz załączyć światła, kierunki, stopy czy klakson...i odpalić z rozrusznika... i tak działa w 50% 'podejść'...Odpala od półobrotu i działa ok Smile
W pozostałej połowie, nie działa wogóle - tzn po przekręceniu klucza nie działa nic. Ale tak kompletnie - jak by aku był wyjęty. Klakson nie jęknie, żarówka sie nawet odrobine nie zażaży, a rozrusznik nie kręci... Wtedy trzeba go odpalic z kopki (odpala bez problemu ciepły/zimny) i jest efekt braku prądu tzn silnik pracuje, ale światła świecą sie mocniej na obrotach, podobnie jak kontrolki, na wolnych przygasaja, wciśnięcie stopu powoduje przygaśnięcie lampy przedniej itd...
Ładowanie zapewne jest, bo jeśli załapuje to kręci rozrusznikiem mocno i światła sa też ok...
Stawiam na jakiegos babola w kabelkologii, zwarcie albo przerwę itp... Dzis podejdę z miernikiem do niego...
Aku jest nowy (w marcu kupiony) - jest papier i wygląda na nowego:)
Jakieś pomysły co może powodować takie braki prądu? W nowszym pojeździe stawiałbym na immobilizer czy cuś ale tu nie ma...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Staszek.S dnia Pon 7:38, 22 Maj 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Foveon
Sgt. at arms



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 1989
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:06, 22 Maj 2017    Temat postu:

Stawiam na ładowanie, akumulator (mimo że jest nowy), stacyjkę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Staszek.S
Member



Dołączył: 04 Wrz 2016
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:19, 22 Maj 2017    Temat postu:

Akumulator nie bo czasem jest podobno tak że jak nie działa nic i odpali z kopnięcia, za 20-30 sekund zgasi to kręci jak szalony i odpala/swieci normalnie... Za ten czas, aku nie zdąży się naładować od kompletnie pustego do stanu w którym zakręci rozrusznikiem... Ładowanie też raczej jest, bo po odpaleniu z kopnięcia urządzenia/światła działają, a napięcie rośnie z obrotami - czyli również tak jak powinno być... Co masz na myśli pisząc o stacyjce? Że przerywa? Jak sprawdzić?Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Foveon
Sgt. at arms



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 1989
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:27, 22 Maj 2017    Temat postu:

Akumulator może mieć zwarcie na celach i od wibracji puszczają. Jak nie odpala to wsadźcie inny aku lub kable. Stacyjka może nie mieć styku na któryś pinach lub jakiś syf. Trzeba by ją rozłożyć (nie robiłem tego i nie wiem czy się da). Ładowanie to nie tylko prądnica, jest jeszcze stabilizator.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
HalkPolska
Prospect



Dołączył: 04 Lis 2016
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 11:07, 22 Maj 2017    Temat postu:

Jeżeli chodzi o stacyjkę to się rozbiera ale raczej ( tak jak u mnie ) może być urwany kabel który raz ma styk a raz nie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jabbinsky
Member



Dołączył: 15 Maj 2016
Posty: 540
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SJZ
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:25, 22 Maj 2017    Temat postu:

Foveon nie masz racji. Zwarcie na celi nie pozwoliłoby na zakrecenie rozrusznikiem, to samo z ładowaniem. Ze stacyjka się zgodzę i też ją obstawiam, trzeba rozebrać (jeśli się da) i wyczyścić, ewentualnie wymienić

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Daniel
Member



Dołączył: 17 Lip 2016
Posty: 663
Przeczytał: 12 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CBY
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:42, 22 Maj 2017    Temat postu:

Też obstawiałbym stacyjkę w pierwszej kolejności.....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Staszek.S
Member



Dołączył: 04 Wrz 2016
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 15:19, 22 Maj 2017    Temat postu:

Skoro wszystko chodzilo po odpaleniu to ladowanie bylo...
Batwria ma w spoczybku 12.9v czyli ok...
Winny sie znalazl...bezpiecznik...Smile
Kolesiowi sie spalil kiedys...i nie wsadzil 'radiowego/szklanego' jaki powinien byc...tylko z orlenu 'patyczkowy' jak od malucha...czyli paleczka plastikowa z drucikiem... Zaraz po wlozeniu dzialal...ale ze konektorki niedopasowane,to na nierownej drodze raz laczyl a raz nie...
Ja patrzylem,widze nie spalony,to poszedlem z diaagnoza dalej...a tu taki babol...
Chyba go wezmie...jeszcze zone przekonuje ze jaki on piekny...bordowy...jak paznokcie itd....SmileSmileSad
Zostaje kwestia lekko piszczacego bebna z tylu...hamuje ok,ale popiskuje...ale to juz pikus..Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Foveon
Sgt. at arms



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 1989
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 15:25, 22 Maj 2017    Temat postu:

A jak piska to nasmarować trzeba jakimś smarem Wink
No i znalazł się kłopotek Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Staszek.S
Member



Dołączył: 04 Wrz 2016
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 15:31, 22 Maj 2017    Temat postu:

Kurka Milosz no.... Hamulec? Smarem ??Smile
Kiedys jakis nieogar to przeczyta,zrobi i sie mocno zdziwi...!!Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Foveon
Sgt. at arms



Dołączył: 08 Gru 2015
Posty: 1989
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 15:52, 22 Maj 2017    Temat postu:

No to forum chyba czytają rozumni ludzie Smile
Ale kiedyś na serio mechanik nasmarował siostrze hamulce w maluchu. Niby hamował ale jakoś słabowicie. Potem tłumaczył się że piszczały.
A na piszczące hamulce nie ma rady. Nowe szczęki jedynie a i to może nie pomoc.
Zamień się wydechem nie będzie słyszeć piszczenia hamulca Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Staszek.S
Member



Dołączył: 04 Wrz 2016
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DW
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:30, 22 Maj 2017    Temat postu:

Hehehe:) zdradze Ci tajemnice...u mnie tez popiskuja...pomimo wydechu i super cichego kasku:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.daelimpolska.pl Strona Główna -> Custom / Chopper / Cruiser / Daelim VT / Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin